Cultură și educație sufletească

„Eliminată sistematic din burguri, inteligența românească din Transilvania s-a înclinat asupra poporului, a trăit în micile orășele de provincie, păstrând legătura sufletească cu masele țărănești și toată osteneala sa s-a concentrat într-o mare misiune culturală.

Elementul de propagandă și de răspândire a ideilor în secolul al XIX-lea – ziarul – a înflorit într-o frumusețe cu totul particulară și specifică în Ardeal. Ziarul ardelean era monitorul naționalismului, conducătorii lui erau întotdeauna intelectuali, animatori și luptători pe baricade.

Ziaristica ardelenească n-a cunoscut ceeace se cheamă zâzanie de partid și a fost ferită de profesionalismul fără suflet al ziarului modern. Ziarul ardelean era o foaie de cultură și educație sufletească, o armă de luptă a naționalismului și un bastiment de rezistență al inteligenței. Ziaristul se adresa poporului, Românilor, și de aceea, pe lângă faptul că și-a păstrat un caracter pronunțat românesc, a fost ferit de infiltrația mercenarilor și a scribilor din orașele înstrăinate”.

(Nicolae Roșu – Un ziarist de luptă: Ion Moța, Convorbiri Literare, LXIX, 8-10.08. 1906)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s