Educația politică a tinerilor

istoria„Educaţia politică a tinerimii este o problemă care preocupă tot mai mult viata publică a statelor. Inainte de războiu, era la modă ca tinerimea să fie „generoasă”, adecă să militeze cele mai avansate doctrine, cele mai idealiste, pentru ca, mai apoi, odată cu maturizarea, să se apropie de realităţi, să se mulţumească cu un locşor ce i se dă, nu pe care îl câştigase prin luptă, în cadrele grupărilor vechi. Rezultatul nu era, fireşte, dintre cele mai fericite: entuziasmul era cheltuit, şi noua situaţie însemna o abdicare. Soarta săcăturilor entuziaste, cărora li se frâng, brusc, aripile.

Situaţia e schimbată, după războiu. Educarea politică a tinerimii preocupă toate formaţiunile politice. Statele occidentale premerg şi în această privinţă. Se încearcă o îndrumare mai bună a tinerimii, o deprindere spirituală în sensul realităţilor pe cari va fi chemată să le cultive, să le transforme, mâine.

Partea bună a acestei preocupări, constă în faptul că se mobilizează în sens constructiv entuziasme capabile să reînoiască ideologii şi puteri de muncă, ca se evită irosirea energiilor în agitaţii sterile pe cari, mai târziu, mulţi le reneagă sau le regretă. Evident, acestui avantaj, i se opune negativul inerent, pe care îl constituie sectarizarea spiritelor la o vârstă prea curândă, şi prezenţa în organizaţiile tinereşti a indivizilor nefolositori, acaparaţi sau veniţi singuri din interese sau din spirit de gregarism. Dar faţă de acţiunea celor buni, reacţiunea celor nechemaţi se identifică adesea cu inerţia, în nici un caz însă, nu poate fi profund dăunătoare întrun organism viu; iar dacă organismul nu este viu, zadarnic… Nici măcar un tineret cu elemente de mâna întâiu nu poate fi conţinutul unei injecţii dătătoare de viaţă.

Un aspect interesant al diferenţierii politice a tinerimii ni-l oferă Cehoslovacia. Aici, fiecare partid îşi cultivă un „tineret”, cu aderenţi printre intelectuali şi clasa socială pe care o reprezintă. O atenţie deosebită pentru asigurarea continuităţii vieţii de partid prin, generaţiile ce se ridică.

Studenţimea, foarte patriotică este şi ea înregimentată în aceste tinereţe, din sânul ei recrutăndu-se viitorii conducători”.

*Gherasim Pintea (fragment) în „Chemarea Tinerimei Române”, anul V, nr. 1, Cluj, 5 ianuarie 1930.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s